Advies voor professionals

Maak je keuken gezonder

Advies voor instellingen

Cooking voor Life geeft voedingsadvies op maat aan instellingen zoals scholen, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, etc.

Aanpak

De praktijk staat centraal in mijn aanpak. Meestal begin ik met een kookdemo, waar uitleg over de producten en het proeven centraal staat. Dan ga je zelf aan de slag tijdens een kookworkshop. Daarnaast zijn lezingen, trainingen en coachende begeleiding mogelijk. Afhankelijk van de grootte van het team, kan ook een train-de-trainer aanpak zinvol zijn.

Vind jij dat ook?

Vind jij ook dat in zorginstellingen, in scholen, in jouw organisatie meer aandacht mag komen voor puur plantaardige voeding?

Neem dan contact met me op en we kijken wat mogelijk is.

De voordelen van volwaardig plantaardige voeding op je lichamelijke en geestelijk welzijn wordt door steeds meer onderzoeken onderstreept. Deze kennis is al heel oud.  Wat fijn dat het herontdekt wordt.

Dit zijn alvast wat ideeën:

  • Kookactiviteit in een verzorgingshuis of een andere zorginstelling
  • Lezing met proeverij – lekker, informatief, laagdrempelig, inspirerend
  • Kookdemonstraties voor cateraars, restaurants
  • Kookworkshops voor scholen
  • Lessen gezonde voeding voor kinderen en volwassenen
  • Thematische kookactiviteiten bijvoorbeeld rond een seizoen, bepaalde gezondheidsklachten, zoals gewrichtsaandoeningen, te hoog cholesterol, diabetes, alzheimer of levensfase, zoals zwangerschap, baby’s en peuters, sporters, ouderen.
  • Hoe kan ik met plantaardige voeding aan voldoende eiwitten komen?

Plantaardig de nieuwe norm in het ziekenhuis

PAN international heeft mij gevraagd om een vegan menulijn voor ziekenhuizen in Duitsland en Zwitserland te ontwikkelen. In juni en juli ’23 heb ik samen met een klein team gewerkt aan 35 gerechten. 7 ontbijtopties, 7 koude maaltijden en 21 warme gerechten. De gerechten moesten gemakkelijk in grote hoeveelheden bereid kunnen worden. Daarnaast waren herkenbaarheid en toegankelijkheid een eis. Verder hebben we, ook al was dat niet noodzakelijk, met de eetmeter een indicatie van de voedingsstoffen gegeven met extra aandacht voor eiwit en zout. Tot slot hebben we per gerecht tips gegeven om de gerechten aan te passen aan het seizoen of aan een verhoogd eiwitbehoefte.

De eerste reacties zijn positief. De implementatie van de gerechten in de ziekenhuizen staan voor 2024 in de planning.

Dit zeggen anderen:

{

Voor het wetenschappelijke onderzoek Plants for Joints, waarin wij het effect onderzoeken van een leefstijlprogramma op mensen met reuma en artrose, zochten wij een ‘chef’ voor onze kookworkshops. Eigenlijk zochten we meer, iemand die zowel culinair begaafd is en daarnaast ook….

lees verder

…. passie heeft voor de invloed van gezonde voeding op het lichaam. En het ideaal zou natuurlijk zijn dat zo iemand dan ook nog enthousiasmerend is en mensen inspireert om op een andere, gezondere wijze met de eigen voeding om te gaan. Je zoekt altijd naar het schaap met de vijf poten. En in Anja vonden we die!
Zij verraste ons met alle hiervoor genoemde kwaliteiten. Haar inzet, flexibiliteit, kennis, kunde, didactische kwaliteiten en passie hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten. Reade heeft haar niet voor niets ook voor andere opdrachten ingeschakeld. Ik kan Anja van harte aanbevelen als inspirerende partner voor organisaties die een stap willen maken naar een gezonder en wellicht ook meer plantaardige voeding. Anja kan werken met patiënten, cliënten, medewerkers (inclusief keukenpersoneel) van alle niveaus.

Wendy Walrabenstein
diëtist-onderzoeker bij Reade centrum voor Revalidatie & Reumatologie

{

Anja heeft sinds 2019 meerdere kookworkshops voor de medewerkers van Reade verzorgd. Van “Snel & kindvriendelijk” tot “Kerst”. En toen fysieke workshops vanwege de coronamaatregelen niet meer mochten, hebben we samen de “Adventskalender met plantaardige recepten” bedacht…

lees verder

Zowel de fysieke workshops als de adventskalender zijn goed ontvangen en zeer positief geëvalueerd. Voordeel van zo’n adventskalender is het bereik! We hadden 112 deelnemers, terwijl we bij de workshops steeds maar plek hadden voor 20-24 collega’s die in groepjes een heel menu met elkaar gekookt hebben. Voordeel van de workshops is natuurlijk het samen koken en vervolgens samen smullen van een heerlijk plantaardig buffet!
Het leuke is dat Anja altijd haar recepten vergezeld met interessante (gezondheids-)weetjes over de ingrediënten en producten. Menigeen hoort voor het eerst van tamari en kuzu, en ook het koken met zeewier is nog niet echt ingeburgerd. Door Anja wordt je geïnspireerd en sluipen gerookte tofu, seitan en furikake ‘stiekem’ steeds regelmatiger je winkelmandje in.

Olivia Andiel
projectleider Goede Voeding

{

Anja van Cooking for life heeft tijdens onze duurzaamheidsconferentie, georganiseerd door de middelbare scholengemeenschap in Zoetermeer, een workshop gegeven over veganistisch eten. De leerlingen zijn zelf aan het koken geslagen met een aantal heerlijke vegan recepten en hebben daar uiteindelijk ….

lees verder

ook zelf van mogen genieten. De heerlijke geur van de kookactiviteiten wekte veel interesse bij andere leerlingen in de school!

Anja heeft de leerlingen met enthousiasme en zorg begeleid. Ze heeft ons een leuke, lekkere en leerzame ervaring bezorgd die we in de toekomst graag zouden willen herhalen!

Green Teams
Middelbare scholen Zoetermeer

{

Afgelopen september verzorgde Anja samen met Sifra ons jaarlijkse teamuitje. Al gelijk bij het eerste contact dat we telefonisch hadden om de boel te organiseren, werd ik meegenomen in haar enthousiasme, flexibiliteit en vindingrijkheid. Er ontstond een heel mooi plan, wat op de dag zelf bijzonder…..

lees verder

goed heeft uitgepakt. Samen met zo’n 25 arts-assistenten in opleiding tot psychiater in het UMC Utrecht en hun opleiders hebben we in Stadstuin Zuilen een veganistisch diner bereid. Van het plukken van wilde kruiden, groenten en wortels tot aan het snijden, koken en bakken hiervan en het versieren van de tafels met bloemen uit de pluktuin. Anja had het super goed voorbereid, waardoor alles op rolletjes liep en we elkaar een feestmaal konden voorschotelen. Leukste is dat ook de niet-veganisten enthousiast werden en driftig foto’s maakten van alles wat in de tuin te plukken was. Mocht je op zoek zijn naar een verrassende teambuilding activiteit, met oog voor de natuur en pure voeding, dan zou ik Cooking for Life van harte aanbevelen!

Teamuitje van psychiaters in opleiding uit het UMC.